Drama v Deutsche Bank: v zakulisju se bije zagrizen boj med ZDA in EU

4. Okt 2016 07:07

Pretrese na finančnih trgih je prejšnji teden povzročilo dogajanje okoli Deutsche Bank, ko ji je ameriško pravosodno ministrstvo naložilo 14 milijardno kazen zaradi prodaje spornih hipotekarnih vrednostnih papirjev pred finančno krizo. Kazen se je kasneje več kot prepolovila, kar je malenkost omililo strmoglavljenje delnic DB, ki so po prvotni najavi kazni padle za 24 odstotkov.

Mnogi so ob zadnjih dogodkih prepričani, da se v ozadju bije zagrizen boj med ZDA in EU.

Ta odkrita grožnja zna biti odgovor ZDA na globo Evropske komisije v višini 13 milijard evrov zaradi davčnih goljufij, naloženo ameriškemu koncernu Apple konec avgusta. Poleg tega je  poteza pomenila hladno demonstracijo moči Washingtona Berlinu in poskus dolivanja olja na ogenj med seboj sprte EU.

Globi, naloženi Applu in DB, pričata, da se trenutno za kulisami odvija zagrizen boj: nasprotnika ZDA in EU se vsaka na svojih tleh borita  z nerešljivimi problemi in zato poskušata drug drugemu z vsemi sredstvi povzročiti čimveč škode – da bi pridobila konkurenčno prednost in da bi pozornost preusmerila z lastnih problemov. Dejstvo, da so si ZDA izbrale za cilj DB, kaže, na kakšna tveganja je zdaj pripravljen Washington v lastnem interesu… več v nadaljevanju

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]