Več regulacije in obdavčitev ustvarja večji prepad

18. Dec 2018 11:04

Prejle sem gledal motivacijski video in razmišljal o prepadu med tistimi, ki so prilezli do nečesa in tistimi, ki hirajo na dnu. En izmed razlogov, zakaj se mi zdi, da veliko ljudi hira na dnu, je v tem, da nimajo res želje da bi se pobrali in splezali na boljše. Le zakaj bi namreč to naredili, ko pa imajo ali dovolj potuhe kot prejemniki socialnih transferjev ali pa ker jim je povsem lagodno v službi s stalno plačo, ki pa je istočasno nizka plača.

Hitro se namreč človek lahko samega sebe prepriča, da bi za večjo plačo bilo potrebne več vztrajnosti in več dela, več odgovornosti, in ker se vsak, ki to resno razmisli, tega dejstva lahko povsem zaveda, si več odgovornosti in vztrajnosti ne želi. Lažje je biti reven sluga brez resne odgovornosti, kot pa “nekdo”; kot tisti nekdo, ki nosi svoj križ, svojo odgovornost in je prav tako odgovoren za druge ljudi.

Misel je torej ta, da več ko država odvzema odgovornosti revnim, tistim na dnu, in jo nalaga na podjetnike, večji bo prepad med njima. Ne le zato ker bo revež po možnosti neto neto še manj dobil, pač pa tudi zato, ker bo zaradi cene časa podjetnika, ki nosi končno odgovornost, njegova ekonomska moč le še rasla na dolgi rok, tista revnega pa padala … več (piše: Matic Jelovčan). 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]