Volilna demagogija: sanje o višjih plačah

24. Mar 2018 13:28

Znižali bomo obdavčitev bruto plač, da bodo neto plače višje. Zaradi večje potrošnje zaradi višjih neto plač bomo preko davka na dodano vrednost pridobili izgubljene davke.

Stric Marč je to laž podrobneje seciral. Pravi davek je le akontacija dohodnine, ki ima progresivno lestvico. Pri minimalni plači je ni, pri višjih se povečuje stopnja progresivno. Ostali so prispevki, ki se rabijo namensko in niso sestavni del državnega proračuna.

Svoje besede je podkrepil tudi na konkretnem primeru povprečne plače v letu 2017. Če bi po tem izračunu sodeč ukinili dohodnino (pravi davek na plače), bi povprečni zaposleni Slovenec pridobil 189 evro mesečno.

 

Seveda bi morala razliko dobiti davčna uprava iz drugih virov. Če bi bil ta vir davek na nepremičnine, bi nastradali tisti, ki so lastniki lastnih stanovanj in hiš. Tudi upokojenci z malimi pokojninami živijo v prevelikih hišah in stanovanjih in ti bi bili največje žrtve te inovacije, dodaja bloger. Ob tem se je lotil tudi utopije zmanjšanja prispevka za pokojnine in zdravstvo.

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]