Volitve 2018: nova priložnost ali nov nateg?

31. Jan 2018 07:07

Volitve bodo letos osrednja politična tema, ob tem pa se lahko upravičeno sprašujemo, kaj lahko tokrat pričakujemo. Na zadnjih dveh volitvah se je Slovenija namreč soočila z nenavadnim pojavom: tik pred volitvami so nastale nove politične stranke, ki so potem zmagale.

Emil Milan ugotavlja, da to kaže na določeno krizo političnega sistema v Sloveniji in tudi nezaupanje državljanov. Hkrati pa tudi na neznosno lahkotnost političnega (samo)zavajanja in naivnosti nas volivcev, saj smo volivci množično volili prav »nove« stranke, očitno v upanju, da se bodo stvari tako bistveno spremenile.

Žal pa se niso in tudi novonastale stranke so hitro izgubile začetni šarm. Dodatno,  analiza nosilcev slovenske politike nam pokaže, da se s pojavom novih zmagovitih strank, pravzaprav zelo malo spreminja obstoječa politična nomenklatura.

Še vedno se dobički pretakajo le v določene žepe, slovensko gospodarstvo je praktično na razprodaji, institucije EU svobodno diktirajo, inšpekcije so neučinkovita in zakonodaja neusklajena … Kako torej doseči pozitivne spremembe?

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]