Washington načrtuje 3. svetovno vojno?

11. Avg 2014 14:52

jedrska_vojnaTretja svetovna vojna se je sicer napovedovala že nekajkrat oz. se bojazni o začetku le te vedno pojavijo ob krizah pri katerih so na nasprotnih si straneh, s svojimi interesi, vpletene svetovne velesile. Tudi trenutno je stanje in odnos med svetovnimi velesilami dokaj napet. In tokrat naj bi bila grožnja z jedrsko vojno največja doslej.

Pred dnevi je namreč odbor nekdanjih visokih civilnih in vojaških funkcionarjev objavil kritično oceno vojaških načrtov iz Pentagona. Oceno je naročil Ameriški Kongres. Poročilo pa je bilo izdano pod okriljem “Inštituta za mir Združenih držav Amerike”.

V dokumentu, ki ga v celoti predstavlja bloger Mataj, opozarjajo na nevarnosti, ki pretijo Združenim Državam, v prvi vrsti naraščajoča moč Kitajske in Rusije, sledijo Severna Koreja, Iran, Irak, Sirija in Bližnji Vzhod kot celota in Afrika, ker je Kitajska tam vedno bolj prisotna. Kitajska in Rusija sta tako na vrhu seznama potencialnih tarč za ameriško vojaško akcijo.

Dokument ugotavlja tudi, da je v zadnjih dveh desetletjih, od razpada Sovjetske zveze leta 1991 dalje, obrambna doktrina ZDA predvidevala vojskovanje v dveh vojnah hkrati, in poziva k koreniti spremembi te doktrine. Torej bolj ekspanziven, a nič šibkejši vojaški konstrukt.

Oznake: , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]