Z davčno batino nad vlečne konje

9. Maj 2013 13:28

Vlada Alenke Bratušek je med protikrizne ukrepe uvrstila tudi dvig DDV-ja  in uvedbo kriznega davka, ki naj bi znašal od 0,5 do 5% odvisno od višine bruto prihodka, s čimer naj bi državna blagajna dobila okrog 550 milijonov evrov. Toda na drugi strani nekateri ekonomisti opozarjajo tudi na negativne posledice, ki lahko sledijo. Tudi izkušnje nekaterih držav, ki so se odločale za podobne ukrepe, niso najboljše.

Kot piše bloger Blitz bo krizni davek ali, kot ga imenuje, davčna batina udarila po vseh, a kot se spodobi, najbolj po tistih, ki imajo tako ali tako vsega preveč. Skratka po tistih, ki svoje davke plačujejo, ker drugače ne gre in ker imajo pač tako plačo. Dodaja, da bi se lahko z določenega vidika s tem morda celo strinjal. Toda po mnenju blogerja je vlada, kot vedno, šla po poti najmanjšega napora in sicer udari po plačah tistih, ki si jih ne morejo umetno zmanjševati. Kar pa seveda pomeni, da ostane siva ekonomija nedotaknjena.

Pri vsem skupaj pa je še posebej boleče to, da ni niti najmanjšega razloga, da bi verjeli, da bo nažet denar pametno porabljen.

Oznake:, , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]