Inavguracija Donalda Trumpa začetek konca zveze NATO?

20. Jan 2017 08:37

Danes bodo v ZDA ustoličili novoizvoljenega predsednika Donalda Trumpa. S tem se bo začelo štiriletno predsedovanje človeka, ki je v predvolilni kampanji napovedoval nekatere velike spremembe.

Ena izmed stvari, o katerih je Trump pogosto govoril in obljubljal velike spremembe, je tudi zveza NATO.

Le tega je v preteklosti označil za zastarelega in kritiziral članice, ki za obrambo ne namenjajo dovolj. Govoril je celo o tem, da ZDA mogoče takšnim članicam ne bodo priskočile na pomoč, če bodo ogrožene.

Seveda so njegove trditve sprožile tako zgražanje, kot paniko. NATO je temelj ameriške prevlade v Evropi, hkrati pa številne države zaradi vključenosti v zavezništvo namerno zanemarjajo svoje lastne oborožene sile. To pomeni, da iz leta v leto vanje vlagajo zelo malo denarja, ker pričakujejo, da bodo v primeru večje grožnje, levji delež njihove obrambe prevzele ZDA, ali vsaj večje članice zavezništva.

Donald Trump ima seveda povsem prav, da je s tem nekaj narobe. Da morajo v zavezništvu vsi prispevati po svojih močeh, oziroma v skladu z dogovori, če pričakujejo vzajemno pomoč. Zakaj bi bile ZDA tiste, ki bi morale malodane lastnoročno vzdrževati zavezništvo?

Je res da dela v interesu Rusije in ruši zavezništvo? Odgovarja Sašo Ornik Jin.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]