Zamolčana dimenzija rumenih jopičev

13. Dec 2018 14:47

Vstaja v Parizu buri veliko duhov, slovenski mediji pa so o njej poročali relativno skopo. Kot ugotavlja Samo, je bilo prisotno običajno izogibanje paradigmatskega konteksta tega novega pojava. Ob tem dodaja, da moramo upoštevati diskvalifikacijo uveljavljenih institucij – političnih strank in sindikatov.

Rumeni jopiči naj bi tako spravili v zadrego oblastne strukture, ki se nimajo s kom pogajati, ki nimajo koga izsiljevati, v zadrego pa so spravili tudi tiste politične stranke, ki uveljavljajo bolj populistično usmeritev – Jean-Luc Mélenchona na levi in Marine Le Pen na desni. Šele po razširitvi gibanja v druge države, naskok na parlament EU, so podporo rumenim jopičem sporočili nekateri francoski politiki in sindikati.

Analiza globalnih dogajanj in njihovih vzrokov v zadnjih desetletjih je le redke privedla do ugotovitve, da so se vse politične stranke izkazale za škodljiv poskus prenašanja politične volje državljanov v upravljavske odločitve na nacionalni in na globalni ravni, dodaja bloger.

(Foto:  blog Zdravo Slovenija)

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]