Nasveti za zdravo in srečno nosečnost

13. Dec 2018 11:38

Nosečnost je čudežni čas življenja vsake ženske. Med drugim lahko tudi sami vplivate na to, kako bo potekala nosečnost in porod, vendar pa  celoten proces zbuja kar nekaj dvomov.

MyIndriya je z ginekoliginjo Mojco Kopše Brčič, dr. med. spec. gin. in por. poklepetala o tem čudežnem času in o tem, na kaj je potrebno paziti. Ob tem sta najprej načeli vprašanje, kaj je zdrava mera in kaj pretiravanje. Takole odgovarja ginekologinja:

Popolnoma normalno je, da se v vsaki bodoči mamici pojavi vprašanje »Kaj pa sedaj?«. Vendar je ves strah popolnoma odveč in kompliciranje celo nezaželeno. Zavedati se je potrebno, da je žensko telo za nosečnost in porod ustvarjeno. In če ni težav in komplikacij, potem je potrebna zdrava mera skrbi, ne pa zaskrbljenost. Ne priporočam popolne spremembe življenjskega stila, bolje se je osredotočiti na to, kar nosečki dene dobro.

Vsekakor naj se spremenijo ali opustijo nezdrave navade, ni pa treba pretiravati. Skozi celotno nosečnost je dobro obdržati v mislih dejstvo, da vse kar počnemo, zaužijemo in/ali doživimo, »doživi« tudi plod. Prevzamejo se naj zdrave navade, ki hkrati denejo dobro. Zadošča že, če nosečnica prevetri vsakodnevne navade. Predelano in industrijsko pripravljeno hrano zamenja z naravno in sveže pripravljenimi obroki. Da pri vsakodnevnih opravilih posluša telo in si privošči počitek, ko ji telo to pokaže in da je primerno aktivna.

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]