Zapravljanje iz neprištevnosti: zakaj bi morali tožiti Janšo in Rupla?

6. Maj 2017 08:04

Koprsko sodišče piše zgodovino. Peter Reberc, nekdanji slovenski veleposlanik v Španiji, je namreč prvi visoki predstavnik te države, pri katerem je sodišče uradno ugotovilo neprištevnost. In ga oprostilo vseh obtožb.

Mirko Mayer meni, da lahko koprsko sodbo beremo kot odlično parodijo. V Sloveniji smo namreč slabe avtoceste preplačali za vsaj 2 milijardi. TEŠ 6 smo zgradili za dvojno ceno in to na zastareli premog, sredi 21. stoletja, ko so drugi preklopili na sonce in veter. Govorimo o milijardah, pa ni šel sedet nihče.

In ravno zaradi tega je zgoraj omenjena sodba prelomna. Sodnica Marinela Maras je namreč prva v državi, ki je v imenu ljudstva zelo jasno sporočila, da za zlorabo javnega denarja ne odgovarja nihče, dokler so na javnih funkcijah psihopati. Zato naj odgovarjajo tisti, ki so psihopata imenovali.

Kdo vse je torej gledal stran? Kdo ni opravil dela? Petra Reberca je vladi predlagal zunanji minister Dimitrij Rupel. Vlada, ki jo je vodil predsednik SDS Janez Janša, ga je potrdila in predlog posredovala predsedniku republike. Pokojni Janez Drnovšek je 23. januarja 2007 podpisal imenovanje.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]