“Zdi se, kot da bi SDS začela verjeti podobi, ki jo o njej imajo levičarski mediji”

11. Dec 2015 09:37

burqa_paris_1Kot nekakšno rojstno uro slovenske islamofobije lahko označimo dogajanje pred desetletjem, ko smo bili priča polemikam okoli lokacije ljubljanske džamije.

Protimuslimanstvo se je takrat črpalo iz protiverskih predsodkov in pogosto šlo z roko v roki s protikatolištvom. To je bilo očitno pri Jelinčičevi SNS. Toda takrat se je v krogih, bližjih tradicionalni desnici pojavil nov tip islamofobije. Služila ni nabiranju političnih točk med katoliškimi volivci, temveč kot vaba za ribarjenje v širšem bazenu postkomunistične mentalitete; kot orodje za preseganje omejitev lastne volilne baze in »širjenje v sredino«. Toda to je bila preživetvena strategija obrobnih skupinic.

Zdaj je protimuslimansko retoriko zajahala največja opozicijska stranka, katere glavna naloga je, kot pravijo, da »preprečimo islamizacijo in šeriatizacijo slovenske družbe«. Kar je ob 2 % muslimanov, kolikor jih živi pri nas, in nekaj tisoč beguncev, ki jih kanimo sprejeti iz najbolj sekularizirane arabske države, verjetno izziv, ki mu je lahko kos celo SDS. V Sloveniji je islamizacija približno tako resna nevarnost kot rekatolizacija…

Celoten zapis si lahko preberete na blogu Kritika konservativna.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]