Žiga Turk o demokratičnem socializmu: politika, ki nagovarja instinkte in strahove, ne pa razuma

14. Nov 2013 08:03

V Sloveniji naj bi v kratkem, tako vsaj napovedujejo, nastali dve novi politični stranki. Prva naj bi nastala iz vstajniških gibanj, druga pa naj bi se oblikovala iz gibanja Iniciativa za demokratični socializem. Žiga Turk je tokratni zapis namenil ravno ideji o kateri se zadnje dni na veliko govori – demokratični socializem.

Kot začenja nam je socializem vsem nekako všeč. Nekaj privlačnega je v solidarnosti in altruizmu. Razlog naj bi tičal v evoluciji. Znotraj družine ali plemena se je splačalo obnašati socialistično. V rodovih in plemenih, kjer so si med seboj pomagali, so namreč do odraslosti spravili več otrok in več tistega genskega materiala je preživelo.

Ti vzorci so tako skozi zgodovino postali del naših instinktov k katerim se, kot piše, vračamo vedno ko kriza zamegli razum. Kot meni gre pri demokratičnem socializmu za populizem, ki igra na instinkte in strahove ne vodi pa nujno v dobre rešitve. V nadaljevanju tako skuša argumentirati svoj pogled na omenjeno tematiko in ob tem ugotavlja, da demokratično-socialistično nasprotovanje kapitalizmu podobno zlorablja instinkte ljudi kot razpihovanje nestrpnosti do tujcev ali do istospolno usmerjenih.

Oznake:, , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]