Boj za tovor: težave Rijeke in bitka s časom med Koprom in Trstom

28. Feb 2017 20:12

Medtem, ko so pred meseci v enem od slovenskih časopisov pisali, da naj bi hrvaško pristanišče Rijeka prehitevalo tako pristanišče Koper kot tudi Trst, pa so hrvaški mediji nedavno razkrili velike infrastrukturne težave kontejnerskega pristanišča v Rijeki.

Kot piše dr. Jože P. Damijan, članek v hrvaškem Novem listu lepo dokumentira, da je koprsko pristanišče v velikem  zaletu in je v zadnjih 15. letih s pametno poslovno politiko in dobrimi investicijami v pristaniško in ranžirno železniško infrastrukturo povsem zasenčilo ostala severnojadranska pristanišča. Njegova edina težava je pravzaprav država, ki ni sposobna zagotoviti dovolj železniških kapacitet za hitro rast koprskega pristanišča. Trst in Benetke teh težav nimata, saj jima je italijanska država že pred leti izgradila (posodobila) sodobno železniško povezavo do avstrijske meje (Pontebbana).

Toda, kot med drugim še opozarja Damijan, bi lahko Luka Koper ta primat izgubila že kmalu. Avstrijska država namreč z ogromnimi vložki posodablja in nadgrajuje Koralpsko progo med Celovcem in Gradcem ter predor Semmering. S tem bodo imela severnoitalijanska pristanišča (Trst, Tržič, Benetke, Ravenna) do leta 2025 hitro in zmogljivo povezavo prek Avstrije, Slovaške, Češke in Poljske vse do Baltskega morja.

Če do takrat drugi tir Koper – Divača, ne bo že izgrajen in operativen, ga ne bomo potrebovali več, kajti tovor se bo že prej preusmeril na obvoznico mimo Slovenije.

Oznake: , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]