Prodajajo nas pri živem telesu ali česa še ne veste o sporazumu TTIP

1. Mar 2017 07:07

Prejšnji vikend sem se kot edini predstavnik iz Slovenije ter aktivist nevladne organizacije Brez izgovora Slovenija udeležil usposabljanja v Bruslju. Usposabljanje je bilo namenjeno globljemu spoznavanju ISDS-ja ter novega predloga Evropske komisije, ICS-ja. V tem prispevku bi rad predstavil nekaj ključnih težav tega sporazuma, kot tudi poudaril nesmiselnost novega predloga Evropske komisije.

Tako uvodoma bloger Velenjčan, ki v nadaljevanju predstavi nevarnosti drugega poglavja sporazuma TTIP poimenovanega »Investment« oz. »Naložbe/Investicije«, ki ga pozna le malo Evropske javnosti.

Koncept omenjenega poglavja TTIP, bolj znanega pod kratico ISDS, se pojavlja v večini mednarodnih sporazumov.

Sam koncept je nadvse preprost: Tuja podjetja investirajo v neko državo (npr. odprejo novo tovarno) in v zameno zahtevajo nekatera temeljna zagotovila, da država ne bo škodovala njihovem delovanju. Sliši se preprosto, vendar z natančnejšo analizo besedila, ter poznavanjem zgodovine ISDS-ja kar hitro pridemo do sklepa, da je to poglavje neustavljivo orožje mednarodnih korporacij proti Evropi, kakršno poznamo.

Podrobneje o nevarnostih, ki se skrivajo v drugem poglavju TTIP, na blogu.

 

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]