Branson in Musk vlagata v satelitski internet, ki bo pokrival celoten planet

20. Jan 2015 17:52

Satellites-in-spaceUstanovitelj družb Paypal, Tesla Motors ter vesoljskega podjetja SpaceX, Elon Musk, namerava v vesolje izstreliti 700 satelitov, ki bodo na precej nizki višini 1200 kilometrov s signali satelitskega interneta pokrivali celoten planet.

Vsak satelit bi tehtal vsega 120 kilogramov, omrežje pa bi zagotovilo kakovosten in poceni globalni dostop do interneta, ki bi bil dosti kakovostnejši od sedanjih rešitev satelitskega interneta. Razlog se skriva v nizki višini satelitov, s tem pa občutno nižjem odzivnem času, ki je potreben za prenos podatkov med internetnim strežnikom in uporabnikovo napravo. Musk namerava v projekt vložiti 8 milijard evrov.

Medtem pa Branson načrtuje podoben projekt. Njegova družba Virgin Group bo namreč skupaj s podjetjem Qualcomm, ki je eno izmed vodilnih v informacijsko-komunikacijski industriji, vložilo sredstva v družbo OneWeb.

Cilj projekta je satelitski internet za ruralna območja in letalsko industrijo, ki naj bi v prihodnosti na praktično vseh poletih zagotavljala cenovno ugoden in hiter dostop do interneta.

Podrobnosti razkriva Simon Šketa.

Oznake:, , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]