Česa se ne da kupiti z denar­jem

2. Sep 2013 15:01

Nihče ne mara čaka­nja v vrsti. A kljub temu zač­nemo otroke že zgo­daj navajati na to, kako se čaka. V ozadju tega je temeljno »civilizacijsko« pravilo, ki se ga lju­dje držimo. Čaka­joči smo med seboj enakopravni in »postrežba« poteka po pregovor­nem pra­vilu kdor prej pride, prej melje. Na krši­tve pravila o vri­va­nju pa smo lju­dje običajno obču­tljivi.

Obstajajo pa tudi »tržni« načini preskakovanja, kar lahko ponazorimo s primerom kupovanja kart za športne oz. kulturne dogodke ter primerom letalskih kart. Kaj pa, ko se tak »tržni« način pre­ska­ko­va­nja vrste, ki ga opisujejo v blogu Finančni periskop, raz­širi na druga podro­čja, kamor doslej komer­ci­alni vpliv ni segel?

S tem vprašanjem se ukvarja tudi harvardski pro­fe­sor Michael J. Sandel v svoji knjigi Česa se ne da kupiti z denarjem: Moralne meje trga, iz katere avtor zapisa izlušči tudi nekaj zanimivih navedb. Zaključi, da je stvari, za katere je bilo nekoč jasno, da se jih z nobe­nim denarjem ne da kupiti, vse manj. Je torej pred nami trend vračanja proti nekdaj veljav­nim nor­mam ali pa so le-te izgu­bljene za vedno?

Oznake: , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]