Hidroizolacija in talni premazi lesenih montažnih hiš, balkonov in teras

7. Dec 2018 11:20
Hidroizolacija terase

V zadnjem času se veliko ljudi odloči za montažno gradnjo vseh vrst, med drugim tudi za leseno montažno hišo, ki poskrbi še za dodaten pridih domačnosti. V okviru montažnih gradenj, pa naj bodo to lesene ali ne, je vsekakor pomembno poskrbeti tudi za kvaliteto objekta in s tem kar najdaljšo življenjsko dobo le tega s kar najmanj sanacijami.

Ena izmed zadev, pomembnih za ohranjanje kvalitete objekta je zagotovo hidroizolacija. Gre za tanko plast za vodo neprepustne folije oziroma za vodoodporni premaz, ki skrbi za to, da je objekt zaščiten pred vdorom vlage ali vode. Vdor vlage oziroma vode v objekt ima lahko zelo negativne posledice. V kolikor ni poskrbljeno za hidroizolacijo namreč lahko pride do zamakanja, kar pa nato povzroči odstopanje obloge, razslojevanje fasade, odpadanje ometa in podobno. Hidroizolacija je pomembna tudi za uravnavanje »dihanja« vašega doma. Vaš dom mora namreč prek svojih zidov oddajati tudi vlago, ki se nabira v notranjosti njega. Če bi s hidroizolacijo zaprli vse stene vašega doma, bi s tem onemogočili prehajanje vlage iz hiše.

Natančnost izvedbe in kvaliteten izolacijski sloj sta vsekakor ključni zadevi. V kolikor je namreč hidroizolacija bodisi nenatančna, bodisi pomanjkljiva, se na straneh objekta pojavijo mokri madeži, plesni in goba. V tem primeru se boste nato morali odločiti za sanacijo, kateri stroški so v primerjavi s stroški ob pravilni in natančni izvedbi razmeroma visoki.

Pri hidroizolacijah poznamo horizontalne in vertikalne hidroizolacije. Horizontalna hidroizolacija je tista, ki leži vzporedno s tlemi in tako preprečuje vdor kapilarne vlage in podtalnice iz tal in temeljev. Vertikalna hidroizolacija pa poskrbi za izolacijo sten, zasutih z zemljo, in tako prepreči vdor vlage iz zemlje in zaščiti steno pred meteorno vodo.

Katere dele vašega doma bi morali obdati s hidroizolacijo?
Hidroizolacija strehe

Običajno se za hidroizolacijo odločamo na tistih delih objekta, ki so nekako najbolj izpostavljeni različnim vremenskim vplivom, kot je na primer dež, sneg in podobno. V tem smislu vam priporočamo, da razmislite o hidroizolaciji balkonov, teras, ravnih streh, nadstreškov in podobnega. V kolikor ste se odločili za leseno montažno hišo pa je vsekakor priporočljivo, da poskrbite tudi za hidroizolacijo lesenega objekta, saj je le ta glede na svoj material še nekoliko bolj specifičen kot običajna gradnja.

S hidroizolacijo se pri nas ukvarja kar nekaj različnih podjetij, tako da mislim, da ne boste imeli težav s tem, da bi prišli do ponudnika za vaš dom. Splača se vam preveriti različne ponudbe, kontaktirati strokovnjake in se nato odločiti za tistega, ki vam najbolj ustreza.

Kaj pa talni premazi?

Talni premazi so druga zadeva, ki ima prav tako lahko bistven pomen pri kvaliteti vašega doma oziroma bivanja v njem. Pri tleh je pomembno, da jih zaščitimo pred različnimi obremenitvami in tudi pred raznimi kemikalijami ter podobno. Glede na to, da je na našem trgu kar nekaj različnih talnih premazov, lahko s pomočjo strokovnjakov izberete najbolj primeren talni premaz za vaš dom glede na obremenitev prostorov, material objekta in podobno. Poleg zaščite tal vam talni premazi lahko pomagajo tudi pri estetiki prostorov.

Več informacij o hidroizolacijah in talnih premazih za lesene montažne gradnje, balkone in terase lahko najdete na spletu ali pri drugih strokovnjakih.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]