Hrana na evropskem sodišču

23. Jun 2016 13:23

Hrana je v zakonodaji definirana tako, da je hrana vse, kar zaužijemo, razen tobaka in zdravil. Kaj je to zaužitje, je bolj ali manj jasno. Kaj je to tobak, je prav tako jasno. Precej bolj komplicirana pa je definicija zdravila in če ne vemo točno, kaj je zdravilo, nimamo jasno definirane niti hrane.

Da bi bila situacija še bolj zapletena, zakonodaja predvideva posebno kategorijo živil, to so prehranska dopolnila. Prehranska dopolnila so izdelki, ki so na izgled podobni zdravilom (tablete, kapsule), čeprav niso namenjeni preprečevanju ali zdravljenju bolezni. Njihov namen je dopolnjevati prehrano s hranili in drugimi snovmi. Dejansko pa jih ljudje (bolniki) v nasprotju z njihovim namenom uporabe uporabljajo tudi za zdravljenje. Kot bomo videli v prispevku, je nekaj takih primerov prišlo celo na najvišje evropsko sodišče…

Več o hrani, zdravilih in prehranskih dopolnilih ter sodnih sporih, ki se končajo tudi na evropskem sodišču in med katerimi je eden izmed bolj zanimivih primerov sodba glede česna, pišejo na blogu Kvarkadabra.

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]