J. P. Damijan: O ekonomistih, slepih kot kure, in napovedovanju prihodnosti

6. Mar 2015 14:52

blind“Wieland in Wolters sta primerjala napovedi najbolj kompleksnih sodobnih ekonomskih modelov (DSGE, Novo-keynesianski model, Bayesianski VAR model) in napovedi profesionalnih napovedovalcev, in sicer ob izbuhu sedanje krize (tretji in četrti kvartal 2008).

Iz slike (graf dodan v zapisu) se lepo vidi, da so vsi modeli in vsi napovedovalci grdo udarili mimo. Dejansko so bili individualni napovedovalci s čisto preprostimi statističnimi metodami ekstrapolacije v povprečju bolj natanačni od najbolj sodobnih modelov. Natančneje rečeno, za spoznanje manj so se zmotili. Toda oboji so “big time” zgrešili. Zmota je takšna, kot da bi zamenjali dan z nočjo ali zimo s poletjem.” piše dr. Jože P. Damijan.

Graf, ki ga prikazuje v zapisu pokomentira z besedami, da so ekonomisti očitno slepi kot kure.

A za tovrstne zmote vendarle lahko najdemo tudi razlage. Damijan tako v nadaljevanju napovedi ekonomistov poveže z napovedmi vremenarjev. Kot piše, je ekonomija podobno dinamičen in kaotičen sistem kot vreme, vendar pa je poznavanje obnašanja ekonomskih subjektov bistveno slabše od poznavanja molekularne dinamike v meteorologiji. Ob tem pa so predpostavke glede obnašanja ekonomskih subjektov do absurda poenostavljene, interakcije med njimi pa povsem zanemarjene…

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]