Jože P. Damijan: ekonomisti mislimo, da vse vemo

4. Dec 2014 14:52

exercise-brainVečnim kritikom ekonomistov se bo ob branju naslednjih vrstic nasmešek bržkone razlezel do ušes. Maxpo je nedavno objavil raziskavo o “superiornosti ekonomistov”. Kot so ugotovili avtorji Fourcade, Ollion in Alga, ekonomisti mislijo, da so najboljši in da vse vedo. Raziskava namreč kaže, da le dobrih 40% ekonomistov misli, da se lahko kaj nauči tudi iz drugih ved oziroma, da je bolje imeti multidisciplinarna znanja.

Jože P. Damijan, ki povzema omenjeno raziskavo, se ob tem v šali sprašuje češ, le kako bi se lahko kaj naučili od drugih, če pa ne znajo tega, kar povedo, spraviti v sistem matematičnih enačb ali vsaj formulo ali regresijsko enačbo?!

Avtorji tudi ugotavljajo, zakaj se ekonomisti počutijo superiorne nad ostalimi: ker imajo boljši materialni status in individualistični, ali če hočete egoistični, pogled na svet in ker so prepričani, da lahko z ekonomsko vedo rešijo vse težave tega sveta.

Damijanu, kateremu dognanja se zdijo dokaj zabavna, se kljub temu skuša “potolažiti” s tem, da se raziskava navsezadnje nanaša na ameriške ekonomiste, a v isti sapi pristavi: Ekonomisti ne samo, da mislimo, da vse vemo – mi to vemo.

Oznake: , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]