Južne članice EU morajo še bolj uničevati svoja gospodarstva

30. Mar 2015 14:52

eu-flagTako vsaj meni priznani nemški ekonomist Hans-Werner Sinn katerega komentar o gospodarskem stanju EU v tokratnem zapisu povzema dr. Jože P. Damijan.

Kot zapiše Damijan, Sinn komentar “začne s pravo diagnozo, da je imel evro enake plačilno-bilančne (PB) učinke kot zlati standard v 1920. letih in celo pravilno našteje štiri načine za izhod iz krize. Pravilno tudi ugotovi, da bi deflacija v južnih članicah EU spravila v bankrot mnoge dolžnike (da ne govorimo o recesiji in povečevanju nezaposlenosti). Pravilno tudi ugotovi, da bi višja inflacija v severnih članicah EU, ki jo lahko spodbudi QE, pomagala pri uravnoteženju PB neravnotežij v evrskem območju. Nato pa iz tega izpelje čudaški sklep, da južne članice EU ne bi smele stimulirati svojega gospodarstva, ker bi s tem spodbudile tudi inflacijo in kar bi na drugi strani zahtevalo, da predvsem Nemčija poveča inflacijo še bolj.”

V nadaljevanju pa Damijan pristavi, da je omenjeni Sinnov komentar dokaz, kako daleč lahko pripelje ideologija, ki popolnoma zamegli presojo še tako bistrim umom.

Oznake: , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]