Napačna trditev, da so cepiva ogromen vir zaslužka

9. Jan 2019 16:57

Emonec je v svojem zadnjem zapisu strnil nekaj trditev dr. Mateje Černič, avtorice knjige Ideološki konstrukti o cepljenju. Znotraj nje na primer pojasnjuje, da ob 13,8 milijardah dolarjev letnega prometa pač ne moremo trditi, da “cepiva ne prinašajo omembe vrednih zaslužkov”.

Večji problem v zadnjih desetletjih je postal dramatičen upad farmacevtskih podjetij, ki proizvajajo cepiva, saj mnoga podjetja zaradi premajhnega trga cepiv in visokih stroškov raziskav, razvoja in proizvodnje cepiv, le-to opuščajo (2).

Avtorica posveti celotno podpoglavje, Spoj znanosti in farmacevtske industrije, domnevnim dobičkom, ki naj bi jih s cepivi ustvarila zdravstvo in farmacija. A čeprav skozi celotno poglavje namiguje, da znanost potrjuje učinkovitost in varnost cepiv le zato, ker so znanstveniki v primežu farmacevtske industrije, v celem poglavju ne opiše nobenega škandala ali sploh napačnega ravnanja farmacije v zvezi s cepljenjem. 

Poglavje je osredotočeno na višino globalnih zaslužkov farmacije in napake, ki so se pojavljale ob predpisovanju antidepresivov, čeprav nima nobena od teh stvari nobene zveze s cepivi in predstavlja popačeno sliko. Kakor že v poglavju Zmanjšanje umrljivosti, avtorica spelje temo pogovora s trditve, za katero trdi, da bo o njej razpravljala (povezava cepiv s zaslužki farmacevtske industrije) na trditev, ki s prvo nima močne povezave, a je z njo enostavno pridobiti bralce na svojo stran (obstoječi zaslužki in napake farmacevtske industrije) nadaljevanje na blogu.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]