Nelegalno oglaševanje cigaret: trafike in bencinski servisi največji kršitelji

17. Mar 2014 14:52

kajenje-gledaliscePrepoved kajenja v javnih prostorih, napisi na škatljicah pa tudi prepoved oglaševanja tobačnih izdelkov, je le nekaj ukrepov, ki so se zgodili v zadnjih letih. Kljub temu pa je, kot v tokratnem prispevku ugotavljajo na blogu Pod črto, oglaševanje cigaret še vedno eden glavnih načinov za pridobivanje novih mladoletnih kadilcev, ki so glavna tarča tobačne industrije.

Zvesti pomagači tobačnega lobija so pri nas lastniki bencinskih servisov ter verig trafik. Cigarete pogosto oglašujejo nezakonito, saj se kazni ne bojijo. Te so namreč glede na dobičke od prodaje cigaret izjemno nizke.

Dodajajo, da se je nova fronta na področju oglaševanja tobaka pri nas odprla 26. februarja s potrditvijo nove tobačne direktive v evropskem parlamentu. Države članice EU jo morajo v svojo zakonodajo prenesti v roku dveh let. Direktiva med drugim prepoveduje prodajo cigaret z dodanimi okusi – izjema so cigarete z okusom mentola, ki jih bo lahko tobačna industrija v državah EU prodajala še štiri leta po vpeljavi direktive v zakonodajo države. Na škatlicah cigaret bodo morale biti natisnjena slikovna opozorila o nevarnosti kajenja, na primer fotografija razpadajočih pljuč kadilca. Tobačnemu lobiju pa je uspelo zminirati prepoved prodaje tankih cigaret.

Ne glede na vse bolj ali manj posrečene argumente pa obstaja zelo dober razlog, zaradi katerega država prisluhne tudi tobačnemu lobiju. Tako kot se vse začne, se tudi vse konča – pri denarju.

 

Oznake:, , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]