Novodobni kapitalizem je veliko bolj človeški kot tisti izpred desetletij

21. Apr 2015 07:07

foro4“Tako imenovani disidenti, ki sami sebe danes predstavljajo kot nosilce intelektualne demokratične miselnosti v nekdanjem totalitarnem sistemu, brez katerih ne bi bilo prehoda iz socializma v kapitalizem, zelo radi, kot je pri levičarjih običajno, potvarjajo zgodovino,” svoj komparativni zapis o kapitalizmu nekoč in danes začenja avtor bloga Kavarna Hayek.

Kot primer daje človeka, ki ga nekateri imenujejo za “očeta slovenskega oglaševanja” Jureta Apiha, ki v kapitalizmu izpred let vidi nekakšno človečnost, ki je danes v korporativnem kapitalizmu po njegovem ni zaslediti.

Ampak situacija je ravno obratna, opozarja bloger. “Od petdesetih let prejšnjega stoletja se je javna poraba zelo povečala, prav tako se je povečal javni dolg, regulacija je postala strožja, vse več denarja se je namenilo za socialne programe.”

“Če imamo danes neoliberalni kapitalizem, kako se v resnici imenuje kapitalizem pred pol stoletja, kjer je država za socialne programe namenila do trikrat manj denarja, ko je bila javna poraba samo petina BDP?” se nekoliko cinično sprašuje.

“Ravno državni intervencionizem, vse večja regulacija, nenasitna država s svojo potrošnjo in vse višji davki povzročili vse večjo neenakost, o kateri govorijo levičarji, in zadnjo finančno krizo.”, zaključuje svoj zapis.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]