Pokojninske blagajne so vreča brez dna, kako poskrbeti zase?

19. Dec 2018 14:54

Starostna upokojitev in pokojnina se preračunata na podlagi starosti in delovne dobe, zaposleni pa lahko ob posebnih okoliščinah koristi druge pravice do pokojnine. Pomembno pa se je zavedati, da upokojitvena starost ni stabilna. Zaradi podaljševanja življenjske dobe in istočasnega zmanjševanja zaposlenega prebivalstva se dviguje. Namen tega je ohranjanje finančne stabilnosti in sistema.

Pokojnina pa vseeno obstaja tema, s katero bi se ljudje ukvarjali pred poznejšimi zrelimi leti. Mitja Vezovišek ob tem izpostavlja, kako pomembno je, da za svojo pokojnino poskrbimo sami in danes. V tem duhu postreže tudi z nekaj konkretnimi odgovori glede pokojnine.

Marsikdo se vpraša, zakaj bi sploh moral poskrbeti za svojo pokojnino. Pogosto se namreč držimo vzorca, da delamo tako, kot so naši starši, stari starši in podobno. Vendar pa je situacija danes precej drugačna, kot je bila takrat. 

“Pokojninske blagajne so praktično povsod po Evropi dolgoročno vreča brez dna. Gre za strukturni problem, saj obstoječi sistem lahko zagotavlja izplačilo človeku dostojne pokojnine le v razmerah, ko je razmerje med aktivnim prebivalstvom in upokojenci stabilno. Temu pa v starajoči se Evropi ni tako, saj se življenjska doba nenehno povečuje, medtem ko potrebna delovna doba za upokojitev temu ne sledi. Dejstvo je, da moramo za dostojno pokojnino poskrbeti sami, kar pomeni, da moramo del prihodkov nameniti varčevanju za pokojnino,” pravi osebni finančni svetovalec.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]