Prekletstvo izbire: samo na Amazonu mogoče kupiti 400 milijonov različnih izdelkov

12. Maj 2017 13:23

Zdi se, da je potrošništvo čisto podivjalo. Na voljo je na milijone izdelkov ter skoraj prav toliko strategij, kako potrošnike prepričati, da te izdelke tudi potrebujejo in jih morajo kupiti. Potrošniki so torej sprejeli igro, ki osrečuje proizvajalce. Ali osrečuje in osvobaja tudi njih same?

Na blogu Medsebojna delitev predstavljajo nekatere zanimive in za marsikoga zaskrbljujoče podatke.

V začetku leta 2017 je bilo na spletnem velikanu Amazon.com mogoče kupiti 398.040.250 različnih izdelkov. Med temi izdelki jih je bilo največ v kategoriji elektronike (teh je bilo 91,8 milijona), sledijo kategorije: digitalna glasba (67,38 milijona), dom in kuhinja (60,94 milijona), knjige (31,93 milijona), avtomobilski deli in oprema (21,63 milijona), oprema za šport in zunanje aktivnosti (21,27 milijona) in tako naprej. Torej govorimo o več kot 398 milijonov RAZLIČNIH izdelkih, ki jih je preko globalnega trgovca Amazon.com mogoče kupiti na svetovnem spletu.

Seveda to niso vsi potrošniški izdelki, ki jih je mogoče kupiti na svetu, vsekakor pa nam ti podatki veliko povedo o potrošniški družbi, v kateri živimo. Da je mogoče kupiti skorajda 32 milijonov različnih knjig, človek nekako razume, saj se število objavljenih knjig z leti ves čas povečuje, a zakaj pri zdravi pameti potrebujemo skoraj 61 milijonov različnih izdelkov za dom in kuhinjo… več v zapisu.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]