Revnejši takoj porabijo skoraj vse dohodke – to so sedaj raziskali …

2. Sep 2016 07:07

dohodkovna_neenakost-150x150Da so ekonomski modeli točni manj od hobi astroloških napovedi se ve že dolgo, so pa še vedno zelo zakoreninjeni pri dogmatikih, ki so v družbi precej močni. Jože piše, da predpostavke sodobnih makroekonomskih modelov, ki so se sicer izkazali kot popolnoma neuporabni za karkoli razen za igračkanje, padajo kot po tekočem traku.  Sodobni makroekonomski modeli večinoma predpostavljajo, da so v gospodarstvu vsi posamezniki popolnoma identični, kar seveda že vsakemu običajniku smrdi.

Ob zadnji veliki krizi je vse več ekonomistov začelo spoznavati, da neenakost med ljudmi ni nedolžna zadeva. Pisec predstavlja raziskavo, kjer so analitiki ugotovili, različno nagnjenost k porabi gospodinjstev glede na njihov dohodkovni in premoženjski status: spodnjih 20 % gospodinjstev sproti porabi kar 90 % razpoložljivega dohodka.  

Če država nima ustrezne socialne politike, ki bi v času krize (vsaj delno) kompenzirala izpad dohodkov tistim z najnižjimi dohodki, bo to imelo za posledico proporcionalno večji izpad porabe in BDP.

 

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]