Robert Bosch AG ima vizijo pametnih mest, vendar električni motorji ne bodo popolnoma nadomestili motorjev z zgorevanjem

23. Okt 2019 11:55

Hanno Miorini bo govornik na mednarodnem poslovnem forumu CEE Automotive Forum 2019 v organizaciji Adam Smith Conferences, ki bo novembra potekal v Budimpešti. Gospod Miorini dela kot podpredsednik prodaje originalne opreme v podjetju Robert Bosch AG, kjer se ukvarja s preobrazbo mobilnosti.

Hanno Miorini

Leta 1985 je začel delati kot inženir za razvoj dizelskih motorjev v BMW Group v Avstriji. Leta 1988 se je pridružil podjetju Robert Bosch AG, kjer je bil odgovoren za sodelovanje s kupci tovornih motorjev v Severni Ameriki. Od leta 2001 je odgovoren za prodajo avtomobilskih sistemov v Avstriji, srednji in vzhodni Evropi.

  • Delati ste začeli kot inženir v razvojnem centru za dizelske motorje, zdaj pa delate v podjetju Robert Bosch AG, kjer se ukvarjate s preobrazbo mobilnosti. Kakšen je bil vaš prehod iz “starega dizelskega sveta” v “svet novih tehnologij, ki naj bi nadomestile umazane”?

Že od samega začetka, ko sem začel delati kot inženir za dizelske motorje, me je zanimal način trajnostne mobilnosti. Kako lahko svobodno uživamo v mobilnosti, ne da bi pri tem škodovali okolju? Dolgo časa sem pomagal pri izdelovanju čistejšega dizelskega motorja z novo tehnologijo. Zdaj gledamo povsem nove načine pogona. Osebno sem velik ljubitelj tehnologije gorivnih celic (Fuel Cell).

Na globalni ravni bo motor z notranjim zgorevanjem (ICE) ostal pomemben vir energije, ki ga bodo spremljali elektrificirani pogonski sistemi. ICE je zrel sistem, s katerim se dosega da emisije, ki vplivajo na okolje, ostajajo pod uveljavljeno omejitvijo. Zdaj se osredotočamo na razvoj elektrificiranih pogonov, vključno s hibridnimi in električnimi rešitvami ter tehnologijo gorivnih celic. Zelo sem vesel, da imam možnost podpirati novo tehnologijo.

  • Robert Bosch AG je med drugim osredotočen na sisteme pomoči pri vožnji in varnostne sisteme za vozila. Kako je podjetje z razvojem teh sistemov spremenilo avtomobilsko industrijo?

Inovativni varnostni sistemi za vozila, ki jih je Bosch izumil in predstavil na trgu, so imeli velik in pozitiven vpliv na varnost vozil. Aktivna varnostna sistema ABS in ESP sta se z leti izkazala za zelo učinkovita pri reševanju življenj. Nenehno razvijamo dodatne rešitve, namenjene povečanju varnosti cestnega prometa. Primeri dodatnih rešitev so sistem za zaviranje v sili, sistem za preprečevanje zapustitve voznega pasu, sistem za spremljanje voznika med vožnjo itd. Različni senzorji v avtomobilu, kot so radar, kamera ali ultrazvočni senzor so bistveni pri naprednih sistemih za pomoč vozniku (ADAS). Ne moremo si privoščiti, da bi izgubili toliko življenj na cesti. Vendar ne gre samo za avtomobile, temveč tudi za potrebe tovornjakov (npr. opozorilni sistem mrtvega kota) in uličnih avtomobilov (npr. sistemi za preprečevanje trka).

  • Kakšno je vaše stališče glede avtonomnih avtomobilov? Ali pričakujete, da se bodo nekega dne pojavili?

Kot rečeno, uspešno delujemo v smeri višje ravni pomoči vozniku. Dlje ko gremo v smeri popolnoma avtomatiziranih (avtonomnih) avtomobilov, večje so zahteve po inženiringu in zmogljivosti sistema. Prepričan sem, da bomo v prihodnjih letih opazili dober napredek pri inteligentni pomoči voznikom, kar bo povečalo varnost na cestah. Prav tako delamo na popolnoma avtomatiziranih avtomobilih s sistemom avtonomnega parkiranja. Mimogrede, avtonomno parkiranje bomo pokazali udeležencem na mednarodnem poslovnem forumu CEE Automotive Forum 2019, ki bodo obiskali naš inženirski center v Budimpešti. Menim, da so popolnoma avtonomni avtomobili, ki bodo sposobni varne vožnje, v vseh prometnih situacijah, še vedno nekoliko oddaljeni. Vendar pa nikoli ne veste zagotovo in napredek, na primer na področju umetne inteligence, bi bil lahko hitrejši od predvidenega.

  • Kaj menite, da o čem boste na temo preobrazbe mobilnosti razpravljali na mednarodnem poslovnem forumu CEE 2019?

Pričakujem, da bomo razpravljali, kako se bodo priložnosti v državah srednje in vzhodne Evrope (tehnično izobraževanje / stroški / bližina trga / finančna sredstva) ujemale s trenutnimi in prihodnjimi potrebami v industriji mobilnosti. Katere države ali regije znotraj držav ponujajo priložnosti za tehnični razvoj ali komercialne storitve? Kateri partnerji v srednji in vzhodni Evropi se dobro ujemajo z razvojem prihodnjih sistemov za varno in trajnostno mobilnost? Katera start-up podjetja kažejo obetaven poslovni model? Osebno bom spregovoril o strategiji ponudnika za preoblikovanje mobilnosti.

  • Kakšna je vizija podjetja Robert Bosch AG o prihodnosti v prometnem sektorju? Kako podjetje Robert Bosch AG vizualizira pametno mesto?

Prometni sektor je seveda zelo široko področje. Na področju prevoza blaga je obetavna rešitev digitalna povezava med vlaki za dolge razdalje in manjšimi (elektrificiranimi) tovornjaki za kratke razdalje. Za poenostavitev transferja blaga bi bilo potrebno med seboj povezati terminale za transfer. Tam zunaj je »nizko viseče sadje«.

Ko govorimo o mobilnosti v mestih, menimo, da bo državljanom na voljo mreža raznovrstnih medsebojno povezanih prometnih sredstev. Upravljanje s temi bo enostavno in priročno. Hitri, čisti in visokofrekvenčni električni vlaki bodo povezani s prevoznimi sredstvi za tako imenovano zadnjo miljo. Te verjetno temeljijo na že prej omenjeni „lahki elektromobilnosti“. Zasledimo lahko električna vozila “Robo-Shuttles” in “Robo-Taxis”, ki izpolnijo potrebe po mobilnosti. Veliko manj bo posameznih osebnih vozil, več bo prostora za interakcijo med državljani, več dreves za boj proti onesnaževanju in nadzora temperature. Z brezhibnimi modalnimi prometnimi rešitvami je treba povezati primestna in podeželska območja z mesti. Mislimo, da je pred nami svetla prihodnost, če vsi delamo na njej kot partnerji. Naloge pametne mobilnosti v mestih nihče ne more sam uresničiti.

  • Kakšna je razlika v uvedbi elektromobilov v Nemčiji in državah srednje in vzhodne Evrope?

Vse države po vsem svetu poskušajo najti najboljši način, kako v cestnem prometu zagotoviti več elektromobilov. Nekateri so uspešnejši kot drugi. Uspeh je pogosto odvisen od visokih državnih subvencij za sam nakup avtomobila. Boljši način bi lahko bilo subvencioniranje razvoja tehnologije, da bi električni avtomobil in ustrezna infrastruktura postali privlačnejši. Na koncu se odloči stranka. Zelo zanimivo bo videti, kdo bo na poslovnem forumu osvojil nagrado “Inovacija leta”, saj se vsaka država trudi po svojih najboljših močeh, da v sektor vnese inovacije, toda kdo je bolj prepoznan v panogi?

  • V katerem sektorju vidite večji potencial za elektromobile ali avtomobile na vodik – osebni avtomobili, javni prevoz ali tovor?

Po mojem mnenju akumulatorski električni avtomobili ne bodo v celoti nadomestili motorjev z notranjim zgorevanjem (ICE). Razlogov za to je veliko, npr. čas polnjenja in infrastruktura, baterijski materiali, potrebe po električni energiji in proizvodnja ter recikliranje). Akumulatorski električni avtomobil bo verjetno sčasoma postal pomemben v transportnem sektorju ter v mestnem okolju, v katerem pa bo verjetno v prihodnosti manj posameznih osebnih vozil.

V notranjem tovornem prometu je ključni element mali električni tovornjak. Prevoz tovora na dolge razdalje je stvar električnega vlaka ali, če ta ni na voljo, tovornjakov na gorivne celice. V naslednjem koraku bo gorivna celica verjetno našla svoj prostor na masovnem trgu osebnih avtomobilov kot najboljša rešitev za pogon.

  • Kako bo elektromobilnost spremenila javni prevoz? Ali ne bi moral biti javni sektor vodilni pri uvedbi elektromobilov (z vidika vlaganja javnih sredstev, perspektive financiranja raziskav in razvoja ter z vidika ekologije – vsakodnevno večurno delovanje, večji motorji itd.)?

Javni sektor ima ključno vlogo pri zagotavljanju nepristranskega pristopa do vseh rešitev na mizi, ki niso omejene na elektromobilnost. Osebno menim, da je bistvenega pomena razviti evropski načrt za osebni in tovorni promet s celostnim pristopom na področjih mobilnosti na dolge razdalje, primestne in mestne mobilnosti.


Letošnji 6. avtomobilski forum CEE bo potekal v Budimpešti 20. in 21. novembra 2019. Forum se je na Češkem odvijal že 5 let, s čimer je v državo prišlo veliko mednarodnih podjetij z visoko razvitim avtomobilskim trgom. Po premestitvi na Madžarsko, avtomobilski forum CEE ostaja najpomembnejši tovrstni dogodek v regiji Srednje in Vzhodne Evrope.

Več informacij o 6. avtomobilskem forumu CEE in njegovem programu si lahko pogledate na spletni strani www.ceeautomotive.com

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]