Tolar – povožen simbol ponosa in suverenosti Slovenije 25 let kasneje

9. Okt 2016 10:26

tolarNatančno na današnji dan bi lahko praznovali četrt stoletja slovenskega tolarja – našega denarja, enega pomembnih simbolov, temeljev naše suverenosti, kredibilnosti, samostojnosti. 

Don Marko M obuja spomine, ko smo jugoslovanski dinar zamenjali za vrednostne bone, ki jih je leto kasneje zamenjali čisto pravi denar in tolar je bil dejansko tudi uradno prvi in edini slovenski denar vseh časov. Zelo blizu svojemu denarju smo sicer bili med 2. svetovno vojno, ko so osvoboditelji NOB 20. februarja 1944 na prvem zasedanju Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta sprejeli odlok izdaje slovenskega lirskega plačilnega bona.

Preden je naš tolar postal tolar se je moral, poleg mednarodne in brionske birokracije, prebiti tudi skozi konkurenčne predloge imena prvega slovenskega denarja in klas, krona, karant, lipa, ter še nekatera druga, so bili kandidati, katere je na koncu tolar, ki se je delil na sto stotinov in bil znan tudi pod kratico SIT, uspešno premagal.

Tolar je, kot prvi in edini slovenski denar, svojo pot zaključil leta 2007, ko ga je nadomestil evro (€), ki je s končnim tečajem 239,64 tolarja za evro dejansko pomenil popolno krajo …

Oznake: , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]