Vzpon in padec mlade milijarderke

6. Jul 2018 09:22

Vsakomur so pri obisku zdravnika že kdaj odvzeli kri za laboratorijske preiskave. Največkrat je medicinska sestra iglo vbodla v veno na podlakti roke in s krvjo napolnila nekaj epruvet, odvisno od števila preiskav, ki so jih želeli izvesti. Laboratorijska analiza krvi je razmeroma preprost diagnostični postopek, s katerim zdravniki pridobijo veliko koristnih informacij o zdravstvenem stanju pacienta, zato ga pogosto uporabljajo.

Odvzem krvi v večini primerov ni boleč, saj praviloma zaboli le, ko iglo vbodejo v žilo, a vseeno bi bili vsi bistveno bolj veseli, če bi lahko ta postopek še kako poenostavili. Odlično bi bilo denimo, če bi nas lahko zbodli le v konico prsta in v malo cevko posrkali kapljico krvi, ki bi se prikazala na mestu vboda. Čeprav bi bilo zbrane krvi zelo malo, bi vseeno lahko izvedli vse preiskave z enako natančnostjo in zanesljivostjo, kot če bi s krvjo napolnili več epruvet.

Razvoj metode, s katero bi lahko zgolj iz kapljice krvi izvedli veliko laboratorijskih preiskav, si je za cilj zadala mlada ameriška podjetnica Elizabeth Holmes. Leta 2004 …nadaljevanje na blogu Kvarkadabra

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]