Dolžnost ženske je, da moškemu prinaša vodo

29. Maj 2015 10:12

Vodne-zeneKako bi izgledalo, če bi današnjim, sploh mestnim ženskam, moški določil, da je njih delo v družini, poleg vseh hišnih opravil, predvsem prinašanje vode iz 3km oddaljenega izvira? Večkrat dnevno. Bi se žrtvovale za družino?

To se v uvodu tokratnega zapisa sprašuje bloger Don Marko M, ki opisuje življenje v indijskem naselju Denganmal, ki je okoli 150 km oddaljeno od Mumbaia, in je le eno od tipičnih naselij v Indiji brez vode. “Ne brez pitne vode, ampak povsem brez vode. Celo brez vodne instalacije. Da je ironija še večja – le 3 km od naselja se nahaja vodni jez na reki, s številnimi rezervoarji, ki po vodovodnih ceveh polni 14 milijonski Mumbai, kjer so sicer redukcije vode običajen dnevni pojav.”

Ker so moški po večini poljedelci in za svoje delo nujno potrebujejo vodo, so funkcijo prinašalk vode, v sicer poligamnih družinah, pripisali kar ženam. Prva žena ponavadi skrbi za družinska opravila, vse od druge žene naprej pa imajo naziv paaniwaali bais, vodne žene. Njih glavno opravilo je nošenje vode iz izvirov do doma…

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]