Facebook je danes bolj podoben tekmovanju v “narcisoidnosti in nabijanju lajkov”

21. Apr 2014 15:33

virtualnoSocialna omrežja so prerasla iz orodja za lažje ohranjanje stikov z ljudmi s katerimi imamo oteženo realno komunikacijo v orodje, ki je bolj podobno tekmovanju, ki bi ga lahko poimenovali “Popolno življenje”, “Idealni jaz”, ali pa kar “Narcisoidnost z nabijanjem lajkov”, meni bloger Clem.

K razmišljanju ga je spodbudil dogodek na avtobusu, ko so se tri dekleta sicer glasno pogovarjala medtem ko so bila vsa zatopljena v svoj telefon z ogromnim zaslonom in navdušeno komentirala, kar se dogaja na socialnem omrežju.

Prepričan je, da so ljudje, ki veliko časa namenijo spremljanju statusov svojih “prijateljev”, izrazito manj samozavestni od tistih, ki se temu bolj uspešno izogibajo. Taki ljudje lahko imajo tudi težave z navezovanjem stikov po običajni poti. Bloger izpostavlja primer družabnih dogodkov, kjer ni malo primerov, ko je osebam varneje in lažje otipavati svoj velik mobitel in dajati vtis zasedenosti. 

Tudi stalno sledenje “prijateljevih” osebnih slik iz potovanj in pozitivnih statusov z najbolj nemogočimi dogodki lahko hitro ustvari občutek, da ima ta “prijatelj” veliko boljše in zanimivejše življenje od tvojega, zaradi česar se lahko ljudje počutijo manjvredne, ali nesrečne. Zelo redki so namreč taki, ki na socialnih omrežjih objavijo slabe slike, razglašajo vse svoje neuspehe, itd..

Oznake: , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]