Kultura narcisizma: Zaljubljeni sami vase

21. Apr 2014 17:06

isMnogi teoretiki menijo, da so selfiji le vulgarna metafora narcisoidnega časa, v katerem živimo in v katerem smo obsedeni s seboj in samopodobo. Jaz je sporočilo in selfi je njegov medij. Potrošniški svet nam omogoča, da si hitro uresničimo vsako svojo željo in si že želimo nekaj novega – to je družba, ki potrebuje patološke narcise, ki računajo na odobravanje drugih, piše Helena Golenhofen.

Po pisanju Mladena Dolarja naj bi bil v razcvetu nov narcisizem, ki temelji na splošni permisivnosti in zatonu avtoritet, ki so svojčas tvorile hrbtenico družine, izobraževanja in delovnega procesa. Novodobni narcis je po njegovih besedah ves zavzet s selfom, samopodobo in samorealizacijo.

To je tudi čas »širjenja intelektualne otopelosti, antiintelektualizma, nižanja standardov in pretvorbe izobraževanja v blago«. V družbi namreč prevladujejo patološki narcisi, ki so v resnici najbolje prilagojeni posamezniki v sodobnih družbah. Hkrati pa zaradi tehnologije težje izoblikujemo občutek kontinuietete, zaradi česar smo tesnobni.

Oznake: , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]