Kako kofein učinkuje na telo in duha?

25. Apr 2016 19:12

Jutranja kava, ki ji sledi še nekaj dodatnih kavic čez dan, predstavlja rutino mnogih, pri večini od teh bi lahko govorili celo o odvisnosti. In kakšna je razlika med odvisniki od prepovedanih drog in tistimi, ki ne morejo začeti dneva brez jutranje kavice?

Za ene in druge je značilna odvisnost od jemanja psihoaktivne snovi. Znanstveniki menijo, da redno jemanje kofeina povzroči fizično odvisnost. Ko uživalci kofeina ne zaužijejo svoje običajne doze, postanejo lenobni, razdražljivi in jih mučijo glavoboli. Temu pravimo odtegnitveni sindrom ali abstinenčna kriza. Profesor etologije in nevrobiologije Roland Griffiths z Medicinske fakultete Johns Hopkins v Baltimoru, ZDA, pravi, da že 100 mg kofeina na dan, kolikor vsebuje skodelica kave, ob prenehanju jemanja povzroči odtegnitveni sindrom.

Na blogu Kvarkadabra najdete še razlage o tem, kako deluje kofein, kakšna je njegova pot po telesu, v kateri hrani in pijači se nahaja kofein, koliko kofeina popijemo vsak dan ter o kontroverznosti raziskav glede kofeina.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]