V Adžariji množično spreobrnjenje iz islama v krščanstvo

3. Okt 2016 10:22

Adžari so narodna manjšina na jugozahodu Gruzije, katerih večinski delež je bil še leta 1991 muslimanski nakar je bil opažen zanimiv trend spreobrnjenj.

Ravno pred dnevi je bil v Gruziji na obisku tudi papež Frančišek. Zaradi papeževega obiska v Gruziji in zaradi rastočega soočenja z islamom je pater Branko Cestnik prevedel članek z naslovom Gruzija: Porast spreobrnjenj iz islama v krščanstvo.

Morda je to edini tovrstni podatek na svetu: leta 1991 je bilo 75 % Adžarov – gre za narodno manjšino na jugozahodu Gruzije – muslimanov. Danes po uradnih in svežih dokumentih Adžarske republike 75 % Adžarov spada v metropolijo Batumi Gruzijske pravoslavne Cerkve. Smo pred nepričakovanim in neverjetnim spreobrnjenjem.
 
Islamizacija Adžarov se je pričela leta 1614, ko so deželo osvojili Turki. Leta 1878 je bila Adžarija, provinca s 3000 km2, priključena Ruskemu cesarstvu. Leta 1920 je prešla pod Gruzijo, nakar je po kratkem spopadu postala ena izmed sovjetskih avtonomnih republik, četudi znotraj Gruzije. Danes je Adžarija ena izmed gruzijskih avtonomnih republik,… celoten prevod si preberite na blogu.
Oznake: , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]