Zakaj je angleščina tako razširjena?

31. Jul 2015 10:22

AnglospeakAngleščina je danes najbolj razširjen svetovni jezik, saj je uradni jezik v kar 54 državah in 27 nesuverenih entitetah, poleg tega pa je angleščina tudi uradni jezik mnogih organizacij.

Ste se kdaj vprašali zakaj je angleščina tako zelo razširjena? Nekateri so prepričani, da je to posledica britanskega imperializma s katerim naj bi se širil angleški jezik.

Toda to je le delno res, meni Sašo Ornik Jin, kajti Britanci, se pravi večinoma Angleži s podrejenimi Škoti, Valižani in Irci, so res ustvarili ogromen imperij, ki je obsegal dele Afrike, Kanado, Avstralijo, Novo Zelandijo, Indijo, kolonije v severni Ameriki, ki so ubežale njihovi nadoblasti pa so ustvarile nov imperij, ki se je razširil čez polovico celine.

Britanija ni bila edina, ki si je ustvarila kolonialni imperij. Španija in Portugalska sta si razdelili južno Ameriko. Nizozemci so posedovali Indonezijo, Francozi velike dele Afrike, Rusija pa je prodirala na vzhod in v Centralno Azijo. Posledice teh velikih osvajanj so na jezikovnem področju vidne še danes. Toda za širjenjem vpliva angleščine je še druga, ameriška zgodba…

Kakšna je ta zgodba in zakaj ruščina ni dosegla moči angleščine, si preberite v nadaljevanju zapisa.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]