Vzpon nacionalistične desnice postaja evropski problem

31. Jul 2015 13:23

desni_sektorThe Guardian ima zanimiv prispevek o spreminjanju politične krajine v Skandinavskih državah. Na eni strani kozmopolitanska levica, ki v skrbi za solidarnost dopušča tudi masovne imigracije tujcev, na  drugi pa skrajno desne stranke s koreninami neonacizma, ki se “borijo” za interese odtujenega, pozabljenega delavskega interesa.

Kot v tokratnem prispevku med drugim piše dr. Jože P. Damijan je proces vzpona nacionalne desnice značilen za vse nordijske države. Z zavzemanjem za “blaginjski nacionalizem” je nacionalistična desnica “ukradla zgodbo” socialni demokraciji. Zavzema se za večsocialne države za “domačine” in za manj sredstev za imigrante, begunce in azilante. In pri tem trka na odprta vrata delavskih množic, ki so prizadete zaradi krčenja socialne države…

Sprašuje se, ali sta več socialne države za “domačine” in masovna integracija tujcev res alternativi? Ali socialna država resnično trpi zaradi tega, ker prihaja vse več tujcev v Skandinavske države? Kako je s tem pri nas?

Odgovori v nadaljevanju zapisa…

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]