Ali se spreminjamo v »nedružabna« bitja?

8. Okt 2018 17:27

V zgodbi iz knjižne serije Jaz Robot, Isaac Asimov opisuje razdvojeno družbo na daljnem planetu. Prebivalci se bojijo stikov iz oči v oči ter še večerjajo tako, da sami sedijo za svojo lastno mizo tisoče kilometrov stran, ter sliko predvajajo v dom gostitelja.

Ob tem je tudi podjetje Kaspersky oprazilo zanimiv trend znotraj svoje raziskave. Tri četrtine vprašanih naj bi potrdilo, da v javnem prostoru, kjer je mnogo ljudi, vzamejo mobilno napravo v roke, da se izognejo pogovoru v živo. Skoraj polovica (46 odstotkov) nas naprave uporablja za preganjanje dolgčasa, le za odtenek manj (44 odstotkov) pa kot dnevno razvedrilo.

Pametne naprave očitno spreminjajo tudi nas. Tako, kot zaradi računalnikov, urejevalnikov besedil in digitalnih beležk izgubljamo fino motoriko pisane besede, tako bo nekaterim postajalo vse težje govoriti z neznancem. Zaradi odvisnosti od naprav te postajajo tudi razlog za paniko, ko postanejo neuporabe. Tretjino (34 odstotkov) ljudi skrbi, da se brez dostopa do svoje povezane naprave ne bodo mogli zabavati. 12 % je celo prepričanih, da se v primeru nedelovanja njihove naprave ne bodo mogli pretvarjati, da so zaposleni, piše Marjan Kodelja.

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]