Gesla naj bodo močna in zapisana nekje na varnem

11. Dec 2018 11:42

Že nekaj časa ni treba skrbeti samo za varnosti fizične, ampak (mogoče še bolj) tudi digitalne lastnine. Pogosto je njena vrednost težko merljiva in neprecenljiva, če datoteke ali vsebine izgubimo. Potem pa so tu še »denarnice« s kriptovalutami, kupljene zabavne vsebine in programi ter še kaj, za kar točno vemo, koliko evrov smo odšteli oz. bi dobili zanje. Toda če izgubimo dostop do njih, gre vse skupaj v franže.

Tako svoj zadnji zapis začenja Tehnozvezdje, ki v tem duhu opozarja na pomembnost močnega gesla in pomnjenja le tega. Ob tem tudi izpostavlja nekaj načinov, kako si pomagati pri pomnjenju gesel. S tem lahko tudi bližnjim omogočimo, da se prijavijo v spletne račune v primeru, da je kaj nujno ali pa se prehitro poslovimo.

Najbolj enostaven sistem za to je zapisovanje gesel na papir in vstavljanje v mapo, shranjeno nekje na varnem. Druga možnost je datoteka s takim seznamom, zaščitena z geslom. V obeh primerih obstaja nevarnost, da se kdo dokoplje do take datoteke, toda dvojna zaščita bi morala preprečiti nepooblaščeno odpiranje.

Naslednja opcija je eden od številnih upraviteljev gesel. Na voljo je ogromno programov oz. aplikacij, ki so zaščiteni z geslom za vstop, znotraj pa šifrirano hranijo podatke, ki jih vpisujemo. Znajo pa tudi generirati močna gesla in se namesto nas vpisovati v množico storitev.

 

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]