Dedovanje v Sloveniji – nacionalni šport zamer, manipulacij in strahu

11. Dec 2018 10:21

Dedovanje v Sloveniji pogosto sproža absurdne situacije, ki v ospredje postavlja nekakšno materializirano ljubezen. Po ugotavljanju Igorja Spreizerja gre pri tem za odraz nezrelosti družbe in posameznikov. Takole piše:

Dedovanje se očitno pojmuje v Sloveniji kot nagrada za pridnost in ubogljivost in ne kot vrednota, ko naj bi starejši rod prepustil premoženje v upravljanje mlajšemu rodu. Vendar je občutek, da bomo v grob odnesli kaj več kot zamere in frustracije prav zaradi nerazčiščenih odnosov pri dedovanju, pravilen. Kar nas učijo starši, bomo očitno naredili tudi lastnim otrokom. Ali res? Seveda, saj bomo , če bomo, dedovali šele v visoki starosti. In bomo takrat hoteli s tem preostankom manipulirati čim dlje.

Ob tem navede tudi tri primere in ugotavlja, da je premoženje in z njim povezano dedovanje očitno analogija razdeljevanje ljubezni, ki je v tem kontekstu izrabljena v funkciji izsiljevanja, pogojevanja, nagrajevanja itd. Vsi ti načini onemogočanja pa lahko vodijo v osebnostne tragedije.

Bloger verjame, da je na smrtni pomembno to, da bližnjim, ki te obkrožajo, zaupaš in si z njimi iskren. Je pa ob tem težko govoriti o pokojnikovi zadnji želji, glede na to, da večina umre samih ali pa ob neznancih v bolnišnicah.

 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]