Kdo so dobitniki Ig Nobelove nagrade 2018 za nenavadne znanstvene dosežke

17. Sep 2018 10:22

Pred dnevi je potekala že 28. podelitev Ig Nobelovih nagrad, ki so parodija pravih Nobelovih nagrad.

Podeljujejo jih za nenavadne ali na prvi pogled trivialne dosežke na področju znanstvenega raziskovanja, ki nas najprej nasmejijo, nato pa nam dajo misliti.

 

Letošnji nagrajenci so:
  • Za področje medicine: Marc Mitchell in David Wartinger za uporabo voženj z vlakcem smrti z namenom pospešitve izločanja ledvičnih kamnov.
  • Za področje antropologije: Tomas Persson, Gabriela-Alina Sauciuc in Elainie Madsen za zbrane ugotovitve, da v živalskem vrtu šimpanzi posnemajo ljudi približno tako pogosto in tako dobro, kot ljudje posnemajo šimpanze.
  • Za področje biologije: Paul Becher, Sebastien Lebreton, Erika Wallin, Erik Hedenstrom, Felipe Borrero-Echeverry, Marie Bengtsson, Volker Jorger in Peter Witzgall za ugotovitev, da lahko poznavalci vin na podlagi vonja ugotovijo prisotnost že ene same vinske mušice v kozarcu vina.
  • Za področje kemije: Paula Romão, Adília Alarcão in César Viana za meritve učinkovitosti uporabe človeške sline kot čistilnega sredstva za umazane površine.
  • Za področje medicinskega izobraževanja: Akira Horiuchi, za medicinsko poročilo “Kolonoskopija v sedečem položaju: Nauki, pridobljeni iz izvedbe kolonoskopije na sebi”.
  • Za področje literature: Thea Blackler, Rafael Gomez, Vesna Popovic in M. Helen Thompson za študijo, ki je pokazala, da večina ljudi, ki uporablja zapletene produkte, ne prebere navodil za uporabo teh produktov.
  • Za področje prehrane: James Cole za izračun, da bi s kanibalistično dieto (uživanjem človeškega mesa) zaužili bistveno manj kalorij kot z uživanjem mesa drugih živali.
  • Nagrada za mir: Francisco Alonso, Cristina Esteban, Andrea Serge, Maria-Luisa Ballestar, Jaime Sanmartín, Constanza Calatayud in Beatriz Alamar za meritve pogostosti, motivacije in učinkov kričanja ter preklinjanja med vožnjo.
  • Nagrada za področje reproduktivne medicine: John Barry, Bruce Blank in Michel Boileau za uporabo poštnih znamk pri testiranju ustreznosti delovanja moškega spolnega organa.
  • Nagrada za področje ekonomije: Lindie Hanyu Liang, Douglas Brown, Huiwen Lian, Samuel Hanig, D. Lance Ferris in Lisa Keeping za študijo, v kateri so preverjali učinkovitost uporabe vudu lutk za maščevanje nadrejenim.

Podrobnosti o njihovih prispevkih k znanosti si preberite na znanstvenem blogu Kvarkadabra

 

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]