Kdo je poklican, da zasnuje pametno mesto?

12. Jun 2018 09:17

S pametnimi mesti je tako kot z istoimenskimi domovi. Če rešijo konkretno in vseobsegajočo težavo, potem imajo smisel, kot prikaz tehnološke odličnosti pa bodo kratkega daha.

Najprej moramo narediti študijo uporabnosti, nato izvedljivosti, premisliti, kako se zadeve lotiti, pogledati, če so na voljo evropska sredstva, izvesti pilotski projekt, oceniti njegovo uspešnost, izvesti javno naročilo, …

Nikogar nisem spraševal, kdaj bo kakšno od slovenskih mest postala pametno, gotovo pa bi bili odgovori zelo podobni, če bi odgovarjali politiki ali uradniki. Z navdušenjem sem namreč pred kratkim poslušal predstavnike Telekoma Slovenije, kar pet njih, ki so si vzeli čas le zame ter mi razložili veliko, od tehnologije pa do poslovnih razlogov, zakaj razmišljajo o napravah internetna stvari (iot) in zakaj so ustanovili laboratorij, kjer lahko zainteresirani preizkusijo svoje zamisli. Gre za prihodnost, našo in njihovo.

Za iskanje novih poslovnih priložnosti, kajti zavedajo se, da v nedogled ne bodo mogli udobno živeti le s prodajo komunikacijskih storitev. Prav je, da tako razmišljajo, kot je tudi prav, da razmišljajo o rešitvah, ki bi po njihovem mnenju meščanom povečala udobje, varnost in nasploh radost do življenja.

No ja, pa tudi zasebnost meščanov bo treba spoštovati, o čemer smo se takisto strinjali. Navdušujem se nad vsem novim, tehnološko naprednim, pričakujem pa tudi spoštovanje človeške zasebnosti. Ne zavračam pa vsega novega le zato, ker ima dimenzijo takšne in drugačne zlorabe … več (piše: Tehnozvezdje). 

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]