ZDA in Severna Koreja: zgodovinsko srečanje in njegove posledice

12. Jun 2018 15:06

Danes sta se v Singapurju srečala Donald Trump, predsednik ZDA in Kim Džong Un, predsednik Severne Koreje. Pred tem je potekalo  tudi srečanje skupine Bilderberg in sestanek G7, ki je bil ocenjen kot polom. Dogajanje je pod drobnogled vzela avtorica bloga Zdravo Slovenija:

Finian Cunnigham za Strategic Culture piše, da je Donald Trump v naglici zapustil srečanje G7 zaradi različnih pogledov na trgovinska vprašanja s Kanado in državami EU. Na drugi strani je srečanje SCO v Šanghaju med Rusijo, Indijo, Kazahstanom, Kirgizistanom, Tadžikistanom, Uzbekistanom in Iranom ter Kitajsko, potekalo skladno.

Nekateri komentarji njuno srečanje ocenjujejo za tako prelomno, kot je bilo srečanje Ronalda Regana in Mihaila GorbačovaDonald Trump je na novinarski konefernci izrazil zadovoljstvo s srečanjem s Kim Džong Unom in poudaril dobre odnose s Kitajsko ter dodal, da je kitajski predsednik Ši Džinping »moj prijatelj«.

Glede časovnega okvirja odstranitve jedrskega programa Severne Koreje je Trump povedal le, da se bodo to trudili izvesti v najkrajšem možnem času. Trump je prvi ameriški predsednik, ki se je srečal z vrhom Severne Koreje. Tehnično so ZDA in Severna Koreja še vedno v vojni, ker nista podpisali mirovnega sporazuma od konflikta v letih 1950-53. Ključno vlogo pri tem srečanju je prevzela Kitajska

(Foto: blog Zdravo Slovenija)

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]