Kriptovalute: primerjajte bitcoin in ether

18. Feb 2018 10:12

V današnji kriptomrzlici se mnogo uporabnikov sprašuje, v kaj investirati. Tveganje pa je prisotno pri vsakem poslu, pri kriptovalutah je le izjemno visoko. Računalniške novice zato svetujejo, da vložite le po zdravi presoji in ne vsega premoženja.

Če primerjamo bitcoin in ether, je glavna razlika predvsem v ceni. Tako je Bitcoin po začetnem skoku iz 20.000$ padel na okrog 7000$ danes, medtem ko se je Ether povzpel iz parih centov na okrog 400$.

Oba sta tudi zelo nepredvidljiva, saj pri današnji tehnologiji, se pogosto zalomi ravno v najpomembnejšem trenutku, to je ko je vrednost visoka in želimo virtualne kovance prodati ali pa je vrednost nizka in prodaja naraste. Tako je naprimer ether izgubil skoraj vso svojo vrednost v enem dnevu, junija lani, ko je iz okrog 319$ padel na samo 10 ameriških centov, vendar se je hitro opomogel.

Obe kriptovaluti “poganja” tehnologija verižnih transakcij oziroma t.i. blockchain, kjer se vsaka transakcija zapiše na javno mesto in noben ni lastnik tega seznama, saj so lastniki vsi, ki pri tem žeijo sodelovati. Tako se prepreči dvojno zapravljanje sredstev ali pa, da bi nekdo zatrjeval da je sredstva posredoval, pa jih sploh ni.

Glavna razlika teh verižnih transakcij je predvsem pri Ethru, kateri uporablja Ethereum verigo, kjer pa obstajajo t.i. “pametne pogodbe”, katerih Bitcoin nima. S tem ne da samo sledi transakcijam, ampak jih lahko tudi programira. Tako na primer, lahko svoja sredstva vlagamo, hranimo in zapravljamo, kar pomeni, da praktično denar dela namesto nas.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]