Se bo rudarjenje kriptovalut sploh še splačalo?

14. Nov 2018 11:15

Pri pridobivanju kriptovalut, kot je bitcoin, v vrednosti enega dolarja porabimo trikrat več energije kot pri izkopavanju zlata enake vrednosti, so ugotovili raziskovalci ameriškega znanstvenega inštituta Oak Ridge Institute. Letošnja poraba energije za rudarjenje bitcoina bi lahko preseglaporabo Danske.

Čeprav se je že začelo govoriti o zatonu kriptovalut, trenutno obstaja na stotine virtualnih valut in nešteto grozdov strežnikov po vsem svetu, ki neprestano rudarijo, so pred kratkim ugotovili na Univerzi v Cambridgeu. Več kot polovica jih je na Kitajskem.

Rudarjenje virtualnih valut, ki imajo vrednost tudi v resničnem svetu, ima torej skrito ceno, ki je redkokdaj izmerjena ali upoštevana. “Dobili smo popolnoma novo industrijo, ki letno porabi več energije kot marsikatera država,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Max Krause, raziskovalec z Oak Ridge Institute, ki spada pod ameriško ministrstvo za energijo.

Za zdaj kaže, da bo bitcoin letos porabil več energije kot Danska,” je dejal Krause, ki je tudi glavni avtor študije o energetski porabi bitcoinov, objavljene v znanstveni reviji Nature Sustainability … več (objavljeno na: Cekin.si).

Oznake: ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]