Zlato, evro ali kripto?

11. Apr 2018 18:02

V času velikega zanimanja v kriptovalute se pogosto poraja vprašanje, v kaj pravzaprav investirati. Zlato, evro in kriptovalute imajo vsaka posamezno veliko pozitivnih in negativnih lastnosti.

Takole pišejo Finance: Zlato kot denar obstaja že več tisoč let. Evro, ki je sicer simbol evropskega povezovanja, obstaja v obliki bankovcev in kovancev od leta 2002. Za začetek kriptovalut lahko štejemo leto 2008, ko je Satoši Nakamoto (kar je psevdonim) objavil tako imenovano belo knjigo, v kateri je opisal sistem delovanja tehnologije blockchain in digitalne kriptovalute bitcoin, ki jo je tudi količinsko omejil.

Od leta 2002 do 2017 se je količina na novo nakopanega zlata povečala glede na že nakopano zlato v povprečju za 1,5 odstotka na leto. Povečanje količine denarja, ki ga posredno prikazujejo rasti bilanc največjih centralnih bank na svetu, so letno v ECB znašale prek 27 odstotkov, v ZDA prek 37 odstotkov, v Švici prek 39 odstotkov in na Kitajskem prek 40 odstotkov.

Res je, da je količina ene kriptovalute omejena, vendar smo od leta 2008 do danes priča inflaciji števila kriptovalut. V manj kot 10 letih se je število kriptovalut povečalo na več kot tri tisoč in število še vedno raste. Da bi se v zadnjem času na ravni države izdala kakšna nova papirnata valuta, mi ni poznano …

 

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]