Zlato, evro ali kriptovalute?

21. Feb 2018 10:12

Zlato kot denar obstaja že več tisoč let. Evro, ki je sicer simbol evropskega povezovanja, obstaja v obliki bankovcev in kovancev od 2002. Za začetek kriptovalut lahko štejemo leto 2008, ko je Satoši Nakamoto (kar je psevdonim) objavil tako imenovano belo knjigo, v kateri je opisal sistem delovanja tehnologije blockchain in digitalne kriptovalute bitcoin, ki jo je tudi količinsko omejil.

Od leta 2002 do 2017, se je količina na novo nakopanega zlata povečala, glede na že obstoječe nakopano zlato, v povprečju za 1.5% letno. Povečanje količine denarja, ki ga posredno prikazujejo rasti bilanc največjih centralnih bank na svetu, so letno v ECB znašale preko 27% letno, v ZDA preko 37%, v Švici preko 39% in na Kitajskem preko 40%.

Res je, da je količina ene kriptovalute omejena, vendar smo od leta 2008 do danes priča inflaciji števila kriptovalut. V manj kot 10. letih se je število kriptovalut povečalo na več kot 3000 in število še vedno raste. Da bi se v zadnjem času na nivoju države izdala kakšna nova papirnata valuta, mi ni poznano … več (piše: Peter Slapšak). 

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]