Portugalska hrana

14. Nov 2016 21:02

Portugalska vas bo enostavno prevzela s svojo kulinariko. Med drugim so Portugalci veliki ljubitelji rib in morske hrane. Ribištvo je zapisano globoko v portugalsko dušo in ribe so bile dolga stoletja glavna opora portugalskega življenja. Med izobiljem rib in morskih sadežev kraljuje bacalhau – polenovka, za katero pravijo, da jo znajo pripraviti na 365 načinov, za vsak dan v letu enega.

Poleg polenovke so priljubljene pečene sardine, hobotnice, lignji, škampi, kozice, jastogi, školjke, ostrige. Znana morska jed je calderiada, ki je sestavljena iz različnih vrst rib in školjk, krompirja, paradižnika in čebule. Vse dobrote morskega sveta pa združuje arroz de marisco, bogata morska rižota.

Med mesnimi jedmi za tradicionalno velja Cozido, ki ga običajno jedo v hladnejših mesecih. Gre za krožnik različnega mesa in zelenjave, ki spreminja svoje sestavine glede na posamične regije. Najbolj priljubljena portugalska jed pa je brez dvoma pastéis de nata, neke vrste jajčna pita. Več o portugalski kulinariki je zapisala Culinary journey by me.

Oznake: , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]