Meditacija ob sežiganju trupel

10. Sep 2015 20:23

varanasiSveto indijsko mesto Varanasi, ki leži na obali reke Ganges je kraj, kamor iz cele Indije pa tudi ostalih delov sveta svojci pripeljejo svoje pokojne in jih na gorečem kupu lesa zažgejo. Temu obrednemu kraju, kjer vsak dan zgori tudi po več sto trupel, pravijo “Burning ghat”.

Obiskala sta ga tudi popotnika Katka in Mic, ki sta po Aziji potovala 552 dni.

Kot med drugim pišeta, je omenjeni kraj nemogoče zgrešiti.

“…Plamena iz več gorišč čutiš že z ulice, dim pa je nemogoče zgrešiti tudi na več kilometrov. Varanasi je mesto, kamor iz cele Indije pa tudi ostalih delov sveta svojci pripeljejo svoje pokojne in jih na gorečem kupu lesa pošljejo … kamorkoli že. Več imaš denarja, boljši les si lahko privoščiš. A tudi najboljši les v nekaj uricah sežiganja ne upepeli celotnega človeškega telesa. Vselej ostane nekaj. Medenica, prsni koš. Lobanja. In vse to roma le nekaj metrov stran v reko Ganges.

Zanimivo je, da lahko sežgejo vsa trupla, vseh verovanj denimo, ne smejo pa sežgati trupel otrok, tistih, ki jih je pičila kobra, svetih mož saddhu, nosečih žensk… te obtežijo s kamenjem in jih potopijo v reko. In nemalokrat se zgodi, da kamenje popusti in…”

Več zanimivosti v nadaljevanju zapisa.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]