Portret antibosanca

2. Maj 2014 10:27

antibosancV Sloveniji poznamo veliko stereotipov o ljudeh, ki prihajajo ali so potomci prebivalcev držav bivše Jugoslavije. Za omenjene ljudi se uporablja tudi, sicer slabšalni, izraz čefur, ki pa je zanimivo pogosto uporabljen tudi med njimi samimi.

Lastnosti njih je nekoč opisal tudi Magnifico v svoji znani pesmi Kdo je čefur.

Razlaga se glasi: “Čefur je oseba, ki živi na teritoriju določene države vendar ni pripadnik tamkajšne nacionalne večine. V našem primeru so to ljudje, ki prihajajo iz krajev južno ali vzhodno od reke Kolpe. Med čefurje večinoma štejemo tudi njihove potomce. Po svoji fizionomiji se od pripadnikov večinskega dela populacije razlikujejo po nizkem čelu, skupaj raščenih obrveh, poudarjenih ličnicah in močnejši spodnji čeljusti. Njihove osnovne vedenjske značilnosti so: ljubijo lagodno življenje, preklinjajo, radi imajo alkohol, nežnejši spol in nogomet. Obožujejo kič in zlat nakit. Pri srcu so jim borilne veščine in so nemalokrat agresivni tudi povsem brez pravega razloga. Njihova aklimatizacijska doba je v večini primerov zelo dolga.”

A vsi ti opisi zagotovo ne držijo za vse. Dokaz ponuja bloger in psihoterapevt PsychoXL, katerega je pred časom obiskal pacient bosanskega rodu, ki je vegetarijanec, obožuje oreščke, pije samo navadno vodo, se brije po celem telesu, ni obrezan, deluje nežno, šport mu je tuj, itd..

Izkušnjo razkriva na svojem blogu.

Oznake:, , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]